Oli kuulemma tullut joku kova some-kohu siitä, ettei facebook antanut laittaa kuvaa isästä, joka istui alasti lapsensa kanssa suihkussa. Lapsi oli sairastunut salmonellaan ja käytännön syistä oli kätevintä istua suihkussa lapsen kanssa. Facebook oli poistanut kyseisen kuvan toistuvasti ja tästä oli noussut kohu.Ihmiset paheksuivat, ettei saa näin liikuttavaa kuvaa julkaista. Ainoa järkevä näyttää olevan itse facebook kun yritti poistaa kuvan. Kuva sai kuitenkin lopulta jäädä ja siinä he sitten olivat kaikkien nähtävänä.

Mikä tätä maailmaa vaivaa? Miksi ihmisillä on tarve julkaista noin henkilökohtaisia kuvia kaikkien nähtäville? En keksi enää mitään muuta syytä kuin sen, että halutaan jotain päänsilitystä siitä, että huolehtii näin ansiokkaasti lapsestaan, joka retkottaa siinä kuvassa isänsä sylissä alastomana.

Tässä kohtaa aina joku alkaa vinkumaan, että mitä pahaa on alastomuudessa, että saa kai sitä julkaista mitä haluaa ja mitäs katsoit senkin jutun jos kerran ei kiinnosta. Alastomuudessa ei ole mitään pahaa tietenkään. Siinä taas on paljonkin pahaa, että pieni, sairas lapsi kuvataan alastomana kaikkien nähtäväksi. Eikö voisi kunnioittaa edes suojattoman lapsen intimiteettisuojaa ja yksityisyyttä? Miltä hänestä ehkä tuntuu vanhempana kun netti pullistelee hänen aikuisuutensa aikana hänestä otettuja kuvia joissa näytetään kaikki?

Maailma on täynnä hulluja, jotka kuolaavat onnessaan kun näkevät tuollaisia kuvia. Mikä pahinta, yleensä facebookin kautta saadut tiedot tekevät helpoksi lapsen jäljittämisen ja pahimmassa tapauksessa lopputulos on karmaiseva. Puhumattakaan siitä, että lapsen kuva voidaan levittää perverssien ihmisten arkistoihin ja edelleen jakeluun. Voiko nämä lapsensa alastonkuvia julkaisseet vanhemmat kirkkain silmin todeta, että ei se mitään, saahan sitä julkisia kuvia käyttää miten haluaa. Surullista kyllä en puhu lämpimikseni. Kerron teille miksi.

Sain kerran eräältä tuttavalta cd:n, johon hän oli laittanut kuvia yhteisistä juhlista ynnä muuta. Mutta hän oli vahingossa laittanut sinne myös erään kuvakansion, jonka sisällön nähtyäni meinasin mennä hoitelemaan henkilön hengiltä. Siellä oli photoshopattuja kuvia facebook-kaverien ja muun lähipiirin lapsista enkä pysty sitä tarkemmin kuvailemaan ilman jäätävää raivon tilaa. Oli monenmoista järkytystä silmieni edessä mutta en niihin enempää tässä syvenny. Oli myös kuvia, joissa ihan oikeasti lapsi näytettiin ennen kun hänen viattomuutensa tuhotaan ja kuvat oli otettu myös tapahtuman aikana sekä tuhotyön jälkeen.. Lapsen kasvot nähtyäni en voinut kuin itkeä syvän raivon vallassa. Nyt tiedän miltä näyttää lapsi, joka on häväisty ja tuhottu. En olisi halunnut tietää mutta näin sen siinä silmieni edessä.

Niin kauan kuin ajatellaan, ettei nämä some-asiat ole niin vakavia, että taitaa kukkahattua kiristää tai muuta yhtä väsynyttä, jos joku yrittää herättää keskustelua, niin kauan moraalin rajat vain höllenevät ja lopulta kaikki on sallittua. Lapsethan tästäkin hinnan maksaa mutta ei se mitään! Pääasia, että aikuiset saa julkaista karvaiset napansa lapsensa kera, jotta he somessa saavat ilmaista olevansa mahtavia vanhempia kun väsymättä hoitavat sairaita lapsiaan. Asia jonka pitäisi olla itsestään selvä ilman kaiken julkista revittelyä.

Sitten tämä tyyppi, jolta kuvat tulivat. Asia on hoidettu.