Tuli katsottua maratonina YouTubesta muutamakin true crime -sarja. Siinä katsoessa huomasin, että kaikki niiden rikokset tapahtuvat melkein samaan tapaan, jopa niin, että olisin epäillyt sarjamurhaajaa murhien tekijäksi.Klausuuli: Tarkastelen lähinnä vain ohjelmaformaattia, en naura uhreille enkä millekään muulle vakavalle.

Jakso alkaa aina sillä, että jossain paikassa ei ikinä tapahdu mitään rikoksia mutta taas murhattiin joku. Ihmiset antavat kalpeina lausuntoja siitä, miten ikinä ei tapahtunut mitään tälläistä ja aina on pidetty ovet auki kodeissa yötäpäivää.

Uhrista kerrotaan, että tämä oli mitä ihanin ihminen ja kun hän tuli huoneeseen, se valaistui tämän hymystä ja henkilön hyvyydestä. Hän auttoi aina köyhiä ja vanhuksia ja kaikki rakastivat tätä henkilöä. Uhri nyt tietysti saattoi myydä vähän huumeita ja hakata vihollisiaan ja kerran hän poltti paikallisen bensa-aseman kun vähän hikeentyi mutta perheelleen hän oli täydellisen hyvä. Heitä hän kohteli väkivaltaisesti vain hyvin harvoin ja vain ääritapauksissa.

Sitten murhaaja löytyy, joka kuvaillaan pahuuden keskittymäksi, sairaaksi yksilöksi, joka ansaitsee mahdollisimman pitkän tuomion. Murhaaja itse on hyvin järkyttynyt oikeudenkäynnissä siitä, että hänet tuomitaan. Hän ei voi ymmärtää, että kalterit kohta kolisee, että missä on oikeus ja kohtuus! Että pyysihän hän anteeksi uhrin omaisilta ja kaikki tekee virheitä! Kukapa meistä ei olisi paloitellut ruumista jätesäkkiin ja vienyt autiomaahan!

Mielenkiintoisia ovat myös YouTubessa julkaistut kuulustelut. Ne voivat kestää kolmekin tuntia mutta pitävät otteessaan koska muutaman jakson jälkeen alkaa ymmärtää hyvin mihin kuulustelija pyrkii ja varsinkin miten pääsee tunnustukseen asti, jos pääsee.

Ensin kun kuulusteluja katsoin, ihmettelin miksi kuulustelijat puhuvat aivan puuta heinää, suorastaan sekavia, ihan turhia juttuja, oikein räpättivät. Sitten onnittelin itseäni kun havaitsin, että sillä saa hyvin sekoitettua epäillyn keksimään valmiin tarinan.

Tästä innostuin katselemaan Behavior panelin ohjelmia, jossa neljä maailman tunnetuinta valheenpaljastajamiestä arvioivat erilaisia esiintymisiä pelkästään sen mukaan mitä elekieli, ilmeet ja puhe kertoo. He eivät ota kantaa onko kukaan syyllinen tai syytön vaan tulkitsevat pelkästään mitä näkevät.
Aivan älyttömän kiehtovaa on ollut siinä samalla oppia miten tarkkaan on tutkittu joka ikinen kasvon lihaskin tieteen nimissä. En esimerkiksi tiennyt, että kun ihminen on jäämässä valheesta kiinni, dopamiinit ja serotoniinit sekoavat vatsassa asti ja ihmistä voi silloin välittömästi närästää ja röyhtäyttää. Mielenkiintoista oli nähdä kadonneitten ihmisten läheisten vetoomuksia mediassa. Nämä Behavior panelin miehet tunnistivat valehtelijat heti ja kas vaan! Myöhemmin nämä tunnistetut jäivät kiinni siitä, että olivat kadonneen murhanneet. He käyttäytyivät ja puhuivat samaan tyyliin johdonmukaisesti joka eri tapauksessa. Viattomat tunnisti heti.

Yksi lempiohjelmia YouTubessa on Odins Men. Mies tarkastelee nykyajan ilmiöitä kuten Tiktokia, Karen-videoita, kaikenlaisia klippejä mitä medioista löytyy. Tämä reagoija itse on entinen marine-sotilas ja hyvin maanläheinen tyyppi, elämää kokenut vanhempi mies, mutta häntä kiinnostaa uusi maailma ja sen aatteet vaikka välillä ällistellenkin. Siinä kyllä itsekin huomaa, että on pudonnut kelkasta jo aikoja sitten kun ei vaan ymmärrä missä nykyisin mennään. Tärkeintä onkin vilpitön pyrkimys ymmärtää vaikka vähän naurattaisikin.

YouTube on loputon aarreaitta. Kiva välillä vähän testata omiakin ennakkoluuloja ja tutkia myös sitä mikä ei kohtaa omaa ajatusmaailmaa.