Kylän tie oli täynnä kuoppia eikä niitä mikään taho korjannut. Niinpä kyläläiset itse täyttivät kuopat, että liikenne voisi jatkua. Ely-keskus menetti hermonsa: Ei saa noin tehdä! Ensinnäkin se on vaarallista, tekijällä pitää olla vilkut ja kursseja käytynä ja oikeat luvat ja vaikka mitä. Että nyt vaaransitte liikenneturvallisuuden!

Talkooihmiset olivat myöskin kuulemma törkeästi käyttäneet väärää soraa täyttämiseen ja oli tullut siitä valitus, että nyt kyllä menee renkaat ja että kyllä tällaisesta toiminnasta olisi voitu tehdä rikosilmoitus mutta että ei nyt tällä kertaa mutta että varokaa!

Minä kun olen tällainen tavallinen kansalainen niin mietin sitä, että varmaankin ne useat kuopat vaaransivat enemmän liikenneturvallisuutta ja hajottivat autoja. Koska en halua joutua vankilaan viranomaisten arvostelemisesta korostan näin julkisesti, että kyllä Ely-keskus on aina oikeassa ja he tietävät miten tulee toimia. Varmasti kaikille säännöille ja määräyksille on syynsä, hetkeäkään en epäile sitä. Että kyllä meidän pitää toimia ohjeiden mukaan aina. Kyllä olisi pitänyt jättää tie kuoppineen siihen, kyllä sen olisi joku virallinen taho joskus korjannut! Mitä tästä maasta tulisi jos kaikki tekisivät itsenäisesti kaikki asiat! Kansalaisen aktiivisuus ei ole koskaan tiennyt mitään hyvää.

Mutta noin yleisellä tasolla tämän maan meno kaikkine pikkuisine määräyksineen aiheuttaa pientä sekavuutta minun päässäni mutta toisaalta meno siellä on sekavaa muutenkin. Pelottaa taas jos myyn salaa sukkaparin ja joku saa tietää siitä ja heti joudun selvittämään asian verottajalle kuten tässä taannoin kävi. Kirjanpitoni kuitenkin osoitti, että kuluni olivat suuremmat kuin sukkien hinta ja tämä katkeroitti ilmiantajan mielen lopullisesti.

Olen ehdottomasti sitä mieltä, että suomalainen talkoo-kulttuuri pitää kertakaikkiaan lopettaa ja mm. kyläyhdistysten pitää lopettaa kaikkinainen aktiivisuus ennen kuin asiat on varmistettu kaikissa virallisissa tahoissa. Me emme voi ottaa mitään riskejä, että mitään tapahtuu milloinkaan.