Ihminen meni käymään TE-keskuksessa koska tarvitsi neuvoa, jota ei millään osannut löytää netistä. Hän hiippaili sisään viraston ovesta ja katseli toivorikkaana, josko näkisi virkailijan. Pian sellainen tulikin silmien eteen. Virkailija oli tärkeänä töittensä kanssa info-tiskin takana.

- Päivää. Voitteko auttaa kun minä en löydä tietoja tähän ja tähän asiaan.

- Mene tuonne koneelle katsomaan, siellä on netti.

- Mutta kun minä en löydä tietoa teidän sivuilta ja olen kyllä kovasti yrittänyt. Voisitko neuvoa minua kun tässä näin olemme kasvokkain?

- Kyllä meillä on nykyisin tapana hoitaa asiat netissä. Sieltä mene katsomaan, sanoi info-pisteen työntekijä.

Asiaa jahkattiin niin kauan, että ihminen alistui ja huomasi, että virkailija olisi keskustelun aikana varmaankin kyennyt jo hänelle asian neuvomaan. Mutta kunnon kansalainen ei ala vaatimaan liikoja, joten hän sitten palasi kotiinsa tutkimaan sivuja.

Ihminen oli hankkinut itselleen työkokeilupaikan puolisen vuotta sitten, josta hänelle maksettiin 9 euroa kulukorvausta per päivä, ei muuta palkkaa. Ihminen oli kuitenkin työpaikasta niin iloinen, että teki työnsä niin mallikkaasti, että työnantaja tarjosi seuraavaa askelta: saisitko sinä palkkatuen, niin tarjoaisin sinulle vuoden työtä ja sitten vakinaistaisin, muuten en kykene nyt tällä hetkellä muutoin työllistämään. Ihminen ilahtui kovin, että oma aktiiviisuus oli antamassa hänelle tällaisen palkinnon. Niinpä hän päätti selvittää mahdollisuutensa.

- Päivää. Nyt saisin vuodeksi työpaikan jos saisin palkkatuen.

- Katsotaan. Periaatteessahan se on mahdollista mutta katsotaan. Ei, ei kuule tämä käy sun osalta. Olit ennen työkokeilua vain 150 päivää työttömänä ja tämä puolivuotinen työkokeilusi taas nollasi sitä sun tätä ja voi että kun tämä ei nyt onnistu millään. Sinun pitää olla ainakin 300 päivää työttömänä ennen kuin saat palkkatuen. Tämä ei onnistu sinulle, valitan.

- Onko teillä sitten jotain muuta suunnitelmaa tai ideaa työllistymiseksi, kun minulla ei tämä lisäksi ole muuta luvassa.

- Ei meillä nyt oikein ole. Pitää varmaan odottaa se kolmesataa päivää niin sitten kyllä voimme ehkä tarjota tukitoimia työttömyyteesi.

Ihminen lähti kotiin ymmärtäen minkä virheen oli tehnyt ollessaan aktiivinen. Olisi pitänyt odottaa vielä 150 päivää kotona. Hän valmistautui sohvan syövereihin odottamaan, että taivaasta laskeutuisi TE-keskuksen ihminen, joka viimein tarjoaisi jotain työpaikkaa, joita ei niillä main juuri ole. Varmasti se joskus tapahtuu.

Todellisuudessa ihminen antoi TE-keskukselle piutpaut ja muutti isoon kaupunkiin, josta sai tuotapikaa työn ihan itse. Niinhän asian pitää ollakin vaan voisiko pohtia mihin tätä TE-keskusta tarvitaan vai onko se jotain muuta kuin työttömille työn löytämistä varten? Mihin tarvitaan info-työntekijää joka ei jaa infoa? Onko seuraava askel se, ettei edes puhuta virastoon tuleville ihmisille vaan robotti ohjaa tietokoneellle? Jos koko Suomi on tarkoitus pitää asutettuna eikö voi tukea myös periferiasta löytyneitä työpaikkoja? Pitääkö kaikkien muuttaa Helsinkiin kuten tämän ihmisen? Miksi TE-keskuksia edes on muualla kuin Helsingissä koska netistähän ihmiset voi tiedot etsiä ja töitä näyttää olevan vain pääkaupunkiseudulla?

Haluaisin kysyä tuollaisia kysymyksiä mutten kysy. Vastaukset olisivat luultavasti sellaista jargonia, että en saisi vastauksia vielä silloinkaan. Lopputulema olisi kuitenkin, että on jotenkin epäilyttävää olla aktiivinen ja aikaansaapa. Pitäisi vaan maata paareilla ja odottaa ohjeita.